Nyugat-dunántúli Felnőttképzési Klaszter

A Nyugat-dunántúli Felnőttképzési Klaszter célja, hogy hozzájáruljon a régióban több évtizede eredményesen működő felnőttképzési ágazat hálózatszerű fejlesztéséhez; a nyugat-dunántúli régió felnőttképzése tartalmi és módszertani minőségének javításához.

A Nyugat-dunántúli Felnőttképzési Klaszter alapítva 2009

A nyugat-dunántúli régió kulcságazataiban több klaszter (pl. Pannon Fa-, és Bútoripari Klaszter, Pannon Autóipari Klaszter) évek óta működik eredményesen.

Nyugat-dunántúli felnőttképző intézmények, vállalkozások klaszter alapításáról döntöttek. Jelentős különbség van a frissen megalapított felnőttképzési klaszter és a már működő regionális klaszterek között. Azok akár a fa-, és bútoripar, ill. az autóipar területén az ellátási lánc összes szereplőjét (nemcsak a termelők, hanem a beszállítók és a közvetítők) összegyűjtik. A felnőttképzési klasztert egy adott szolgáltatás, a felnőttképzés szereplői alapították meg, akik sok esetben egymás versenytársai a regionális piacon. Alapvetően az a céljuk, hogy kihasználják a hálózati együttműködés előnyeit. Ez a hálózati együttműködés értelmezhető a saját klaszterükön belül, és más hálózatokkal, klaszterekkel való együttműködésben.

A 15 felnőttképző GyMS, Vas, Zala megyében rendelkezik székhellyel, az alapítók között mind az 5 régiós megyei jogú város képviselteti magát.

A Nyugat-dunántúli Felnőttképzési Klaszter tagjai a Nyugat-Dunántúlon székhellyel, vagy telephellyel rendelkező FAT akkreditált felnőttképző intézmények lehetnek. A FAT akkreditáció a felnőttképzésről szóló törvényben jelenik meg, az intézmény által nyújtott felnőttképzési szolgáltatás minőségét tanúsítja.

A Nyugat-dunántúli Felnőttképzési Klaszter nyitott a Nyugat-Dunántúlon működő felnőttképző intézmények felé, és lehetővé teszi, hogy azok tagként a Klaszter Kezdeményezéshez csatlakozzanak, annak munkájában részt vehessenek.

A KLASZTERALAPÍTÁS CÉLJA:

Az Alapítók közös akarattal megállapodnak abban, hogy létrehozzák, és működtetik a Nyugat-dunántúli Felnőttképzési Klasztert, amely hozzájárul

 • a régióban több évtizede eredményesen működő felnőttképzési ágazat hálózatszerű fejlesztéséhez;
 • a nyugat-dunántúli régió felnőttképzése tartalmi és módszertani minőségének javításához;
 • a regionális kulcságazatokban működő klaszterek és a felnőttképzési ágazat közötti hálózati együttműködés, partneri viszony kialakulásához;
 • az előző célokon keresztül közvetve a regionális vállalkozások versenyképességének, alkalmazkodóképességének, a munkavállalók foglalkoztathatóságának növeléséhez.

A Nyugat-dunántúli Felnőttképzési Klaszter működésével elő kívánja segíteni:

 • a térségi vállalkozások innovációs tevékenységének a fokozódását, valamint
 • a régióban működő klaszterek kompatibilitását.

Továbbá elő kívánják segíteni a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program

 • „Gazdaságfejlesztés” prioritásának sikeres megvalósulását a Nyugat-dunántúli Felnőttképzési Klaszter létrehozásával és működtetésével.

A Nyugat-dunántúli Felnőttképzési Klaszter további célja:

 • szolgáltatások közös innovatív fejlesztése, amin különösen értjük a képzési program-, és tananyagfejlesztést, szakmai módszertani fejlesztéseket;
 • a klaszter tagjainak szolgáltatási palettájának szélesítése;
 • közös beruházások előmozdítása, amik növelik a klaszter tagjainak versenyképességét;
 • a klaszter, mint gazdaságfejlesztési modell előnyeinek kihasználása;
 • szorosabb regionális és határon átnyúló szakmai kapcsolatok támogatása;
 • nemzetközi folyamatokhoz való nyitott, reflexív illeszkedés;
 • a közös piaci megjelenésből származó előnyök kihasználása, a szolgáltatásaink iránti keresletnek megfelelő kínálat kialakítása.

Az Alapítók:

- DIALÓG 2000 Kft. – Dialóg Nyelvstúdió (9400 Sopron, Deák tér 47.),

- DMQ Szervezetfejlesztő és Felnőttképző Kft. (9700 Szombathely, Senyefai u. 4.),

- FÉNY-SZOFT Kft. (9400 Sopron, Kurucdomb sor 2.),

- Griff Vállalkozásfejlesztő Kft. (8800 Nagykanizsa, Kölcsei u. 8.),

- Hatos és Társa Nyelviskola Bt. (9152 Börcs, Szabadság u. 25/b.),

- Keszthelyi Akadémia Alapítvány (8360 Keszthely, Rákóczi F. u. 3.),

- Pepe nyelvstúdió (9600 Sárvár, Sylvester János u. 1.),

a Savaria TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. (9700 Szombathely, Selyemrét u. 2.),

- School of Business Zalaegerszeg Üzleti Szakképző Iskola (8900 Zalaegerszeg, Ola u. 13.),

- SZÁM-PONT Számítástechnikai Szolgáltató és Oktató Központ Kft. (8900 Zalaegerszeg, Rákóczi út 4-8.),

- Szintézis Informatikai Zrt. (9023 Győr, Tihanyi Á. u. 2.),

- Szombathelyi Regionális Képző Központ (9700 Szombathely, Akacs M. u. 1-3.),

- TECHNIKA Gépjárművezető-képző Kft. (8900 Zalaegerszeg, Berzsenyi u. 26/f.),

- UNIVERSITAS-Győr Nonprofit Kft. (9026 Győr, Egyetem tér 1.),

- Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. (8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24.)

A Nyugat-dunántúli Felnőttképzési Klaszter menedzsmentfeladatait a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány látja el.

 

Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a megyén túlmutató regionális gazdaságfejlesztési program megvalósításába is bekapcsolódott. 2001. június 14-én a nyugat-dunántúli régió legjelentősebb fa- és bútoripari vállalkozásainak, regionális fejlesztési szervezeteinek, oktatási intézményeinek, szakmai szövetségeinek részvételével, valamint a Gazdasági Minisztérium támogatásával létrejött a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter.

A klaszter új fogalom, jelképesen érzékelteti azt a laza, ugyanakkor mégis szervesen összekapcsolódó hálózati rendszert, amely kerete a kis- és középvállalkozások együttműködésének az egyre nehezedő gazdasági versenyben, a globalizálódó környezetben. A klasztertagok stratégiai szövetségesekké válnak, egy adott térségben felkutatják a közös érdekeket, földrajzilag koncentráltan jelennek meg, együttesen innovációs képességük erősödik, és az iparági dominanciát is érvényesíteni tudják.

A klaszter főbb szolgáltatásai: fejlesztési pénzügyi konstrukciók megismertetése, együttműködési projektek kialakítása, információszolgáltatás és kommunikáció, képzések, oktatás, rendezvény-szervezés, természeti erőforrások kihasználásának elősegítése, minőségügyi tevékenységek fejlesztése, közös marketing és PR tevékenység, a nemzetközi megjelenés elősegítése.

www.panfa.hu
www.pannondesign.hu

A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter megújulása (2013.06.20.)

Elsőként nyerte el a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter a Nyugat-dunántúli régióban az Akkreditált Innovációs Klaszter címet. A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ által kiírt pályázat célja összhangban van az Új Széchenyi Terv stratégiai, gazdasági irányvonalaival. Az innovatív, KKV- és exportorientált, jelentős foglalkozatási hatású klaszterek akkreditálásának egyik hatása az, hogy lehetőség nyílik egy magas minőségi követelményszint felállítására.


 


 • Együttműködés
 • Együttműködés

Együttműködés, klasztermenedzselés

A klaszter egy összekapcsolódó hálózati rendszer, amely kerete a kis- és középvállalkozások együttműködésének az egyre nehezedő gazdasági versenyben, a globalizálódó környezetben. A klasztertagok stratégiai szövetségesekké válnak, egy adott térségben felkutatják a közös érdekeket, földrajzilag koncentráltan jelennek meg, együttesen innovációs képességük erősödik, és az iparági dominanciát is érvényesíteni tudják. A klaszter szolgáltatásai: fejlesztési pénzügyi konstrukciók megismertetése, együttműködési projektek kialakítása, információszolgáltatás és kommunikáció, képzések, oktatás, rendezvény-szervezés, természeti erőforrások kihasználásának elősegítése, minőségügyi tevékenységek fejlesztése, közös marketing és PR tevékenység, a piaci megjelenések elősegítése. A szolgáltatásokat a klasztertagok veszik igénybe.


 • Együttműködés, klasztermenedzselés
 • Együttműködés, klasztermenedzselés

A klaszter egy összekapcsolódó hálózati rendszer, amely kerete a kis- és középvállalkozások együttműködésének az egyre nehezedő gazdasági versenyben, a globalizálódó környezetben. A klasztertagok stratégiai szövetségesekké válnak, egy adott térségben felkutatják a közös érdekeket, földrajzilag koncentráltan jelennek meg, együttesen innovációs képességük erősödik, és az iparági dominanciát is érvényesíteni tudják. • Klasztermenedzselés
 • Klasztermenedzselés

ZMVA Facebook  ZMVA Instagram  ZMVA Youtube

Enterprise Europe Network

Fiatal vállalkozók:


harommillio.hu

Pályázatok:
Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter

B Light


SME Week 2012

VOSZ 


ZEGTV


gyakorlatihelyek.hu

 


        
 


Ügyfélfogadás:

Előzetes telefonos időpont egyeztetéssel a 92/310-800-as telefonszámon.

Hétfő: 13:0015:30
Kedd: 8:0012:00 és 13:0015:30
Szerda: nincs
Csütörtök: 8:0012:00 és 13:0015:30
Péntek: 8:00–12:00


  Povered by webskimo  ...