Környezetvédelmi és megújuló energiával kapcsolatos, megvalósult projektek

 • A kis- és középvállalkozások megismertetése a környezetvédelmi előírásokkal, felkészítésük a környezettudatos működésre

  A környezet védelme szempontjából fontos a megújuló energiák széleskörű megismertetése helyi szereplők megnyerésével a környezettudatos szemlélet kialakítása érdekében. célterületen.

 • Fenntartható együttműködések a megújuló energiaforrások területén

  A környezeti tudatosság fokozására hatékony eszköz a határ menti Pomurjéből az Izakovci vízimalom bemutatóhelytől induló megújuló energia út továbbfejlesztése a magyar

 • Környezettudatos szőlőtermesztés technológia elterjesztése a határmentén

  A természeti adottságokból fakadó kedvező szőlőtermelési lehetőségek kiaknázásával a lakosság életminőségét javítsa, a lakosságot fő- és kiegészítő jövedelemszerző tevékenységhez juttassa. A projekt célja, hogy a szőlőtermesztési, borászati ismereteket, tapasztalatokat a szőlőtermelő vállalkozások, őstermelők elsajátítsák, a tudásukat bővítsék, a régi hagyományokat megőrizzék, a környezettudatos szőlőtermesztési technológia elterjedjen, és az ampelográfiai kertet bemutató promóciós anyag, kiadvány elkészülhessen.

Megújuló energia út

Korunk legnagyobb kihívása a klímaváltozás mérséklése és a várható következményekre való minél alaposabb felkészülés. Rohamos ütemben alakítjuk át éghajlati viszonyainkat, a Föld időjárását úgy, hogy még csak nem is igazán tudjuk, pontosan milyen folyamatok játszódnak le, melyik lépésünknek milyen következményei lehetnek.

Az éghajlatváltozás legfőbb oka az emberiség által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok (széndioxid, metán stb.).

A Földfelszíni hőmérséklet 2002-ben összességében 0,8 Co-kal haladta meg az iparosodás előttit, a földfelszín 1,2 Co-kal, míg a troposzféra 0,25 Co-kal lett melegebb.

A várható következmények

 • Globális klímaváltozás: melegedés
 • Regionális klímaváltozás: melegedés/hűlés régiónként más és más
 • Csapadékmennyiség egyre egyenlőtlenebb megosztása
 • Időjárási szélsőségek
 • Tengerszint emelkedése
 • Biogeográfiai övezetek átrendeződése

James Lovelock, 2004 mondta: "Ami a globális felmelegedést különösen súlyossá teszi az, hogy a Gaia, a nagy Föld-rendszer a pozitív visszacsatolás ördögi csapdájába esett. Az extra hőmennyiség felnagyítódik és hatásai nem egyszerűen plussz értékként fognak jelentkezni. Kicsit ahhoz hasonló, mintha tüzet gyújtanánk, hogy felmelegedjünk, de figyelmetlenül túltáplálnánk, és az ellenőrzésünk alól kiszabadult lángok elharapóznának a bútorainkon is. Ha ez megtörténik, már nem sok időnk marad eloltani a tüzet. A globális felmelegedés, akárcsak a tűz égése, folyton gyorsul és alig hagy időt a cselekvésre."

Sokan azt remélik, hogy ezekkel a problémákkal majd megküzd az állam, a szakértők, a nemzetközi szervezetek, a környezetvédők vagy a megfelelő jogi szabályozás, és biztosítják, hogy mi élhessünk úgy, ahogy eddig, vagy ha lehet, egy kicsit jobban. Csalódni fognak. Semmiféle törvény, szervezet, állam vagy civil szerveződés nem tudja megvédeni a Föld sérülékeny élő rendszereit helyettünk. Ne áltassuk magunkat, ezek a problémák nem tőlünk messze, egzotikus tájakon jelentkeznek, és nem mások - a növekvő népességű harmadik világbeli országok vagy a túl nagy lábon élő fejlett országok polgárai - tehetnek róla, hanem mi magunk is. Mindennapi választásainkkal, ha autóba ülünk, amikor mehetnénk busszal vagy biciklivel, ha agyoncsomagolt bóvlikat vásárolunk, ha feleslegesen égve hagyjuk a villanyt, kinyitva a vízcsapot. Amikor tétlenül nézzük, hogy kiirtják a közelünkben az erdőt, beépítik a zöldterületeket.

 

Az emberiség ökológiai láblenyomata

Nekünk magunknak, egyéneknek, közösségeknek kell rádöbbennünk, hogy rajtunk is múlik, merre fordul a világ sorsa. Minél szélesebb körben tudatosítanunk kell, hogy kölcsönösen függünk egymástól a nagy földi rendszerrel.

 

VÁLTOZIK AZ ÉGHAJLATUNK!

VÁLTOZZUNK HÁT MI IS, DE GYORSAN
MERT MÁR EGYETLEN PERCNYI ELPAZAROLHATÓ IDŐNK SINCS!

 

Biofuture – határmenti demonstrációs és oktató központ az energetikai állandóságért

A Martjanci BISTRA HISA – SMART HOUS – hoz kapcsolódóan, pilóta projektként energiahatékonysági és természetes anyagok energia hatékony felhasználásait bemutató demonstrációs központot épít. 'SI.ENERGIJA' Egyesület legfőbb tevékenysége a célcsoportok számára, képzések, kidolgozása és lebonyolítása az energia hatékonyság és a megújuló energiák felhasználása témákban. A Fenntartható Fejlődésért Egyesület kialakítja 1100 m2-en. Nagykanizsán a határmenti energiahatékonysági és megújuló energiagazdálkodási innovációs és inkubációs központot. A Pannon Megújuló Energia Egyesület a projekt során alkalmazásorientáltan népszerűsíti a megújuló energiák területén a napenergia használatát, a hőszivattyús eljárásokat, illetve a faapríték alapú energia ellátás megoldásait. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány fő feladata a hagyományos építészet energetikai fő jellemzőinek a felmérése, kiemelten kezelve a föld építészetet és faépítészetet. A felmérés alapján és eredményeként bemutatva az átmenthető, különösen a faépítészethez kapcsolódó hagyományok mai megoldásokra való átültetésének lehetőségeit. A felmérés eredményeinek szakmai közönség számára tanulmányút keretében történő bemutatása, nagyközönség számára, pedig kiadvány formában történő népszerűsítése.

CEEBEE

Energiaoptimalizált építészethez kapcsolódó képzés, továbbképzés és szakképzés erősítése egy határon átnyúló képzési hálózat létrehozásával.

 

PHCC

A PHCC projekt célja az energiahatékony építészet területén egy olyan újszerű szakképzés, továbbképzés kidolgozása és referensképzése, mely nagyban hozzájárul a Passzív- és Pluszenergia-házak kivitelezésének minőségbiztosításához. A tervezett képzés célja az ECVET minősítés kidolgozása, mely biztosítja a képzési koncepció nemzetközi elismerését, ami által a magyar szakemberek foglalkoztatási esélyei megnőnek nemzetközi és hazai szinten egyaránt. Ezáltal egy olyan a jövőben egyre fontosabbá váló képzés valósul meg, ami a határrégióban az energiahatékony építészet elterjedését nagyban támogatja.

 

"e-Via" Elektromos Autók Versenye

 

"e-Via" Elektromos Autók Versenye

 

Passzív Házak Ausztriában

Töltse le ismertetőnket!


 • Megújuló energia
 • Megújuló energia

ZMVA Facebook  ZMVA Instagram  ZMVA Youtube

Enterprise Europe Network

Fiatal vállalkozók:


harommillio.hu

Pályázatok:
Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter

B Light


SME Week 2012

VOSZ 


ZEGTV


gyakorlatihelyek.hu

 


        
 


Ügyfélfogadás:

Előzetes telefonos időpont egyeztetéssel a 92/310-800-as telefonszámon.

Hétfő: 13:0015:30
Kedd: 8:0012:00 és 13:0015:30
Szerda: nincs
Csütörtök: 8:0012:00 és 13:0015:30
Péntek: 8:00–12:00


  Povered by webskimo  ...